Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Gen Tedavisinde Yenilikçi Sistemleri Geliştiriyoruz

Genler, vücudumuzun nasıl çalışması gerektiğini belirleyen talimatlar barındırıyor. Bu talimatların yanlış olması durumunda vücutta bazı hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Dünyada bu hastalıkları tedavi etmek için 2003 yılından bu yana gen tedavisi uygulanıyor. Bu tedavi yönteminde hastalığın kökeninde yer alan genlere inerek vücuda yeni veya düzeltmiş genler yerleştiriliyor. Böylece genler vücudu onarma üzerine çalışıyor.

Günümüzde gen tedavisi bazı kanser türleri, kalıtsal hastalıklar ve viral enfeksiyonlar üzerinde kullanılıyor. Gen tedavisine yönelik Biyoteknoloji Laboratuvarımızda Dr. Öğr. Üyesi Polen Koçak Denizci tarafından DMD VE SSPE hastalığına yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. Kasların zayıflamasına neden olan DMD özellikle erkek çocuklarda daha sık görülüyor ve DMD’li çocukların kasları zamanla güçsüzleşerek hareket etmeleri zorlaşıyor.

SSPE ise beyinde bir sorun yaratan, çocukların zihinsel yeteneklerinin düşmesine ve hareketlerini kontrol etmesini engelleyen bir hastalık. SSPE; çocukluk döneminde bir virüs nedeniyle oluşan enfeksiyon sonrası gelişiyor ve zamanla beynin çalışmasını zorlaştırıyor. Her iki hastalık için de araştırmalar sayesinde tedavi için yeni tedavi yolları aranıyor.

Bu hastalıklar için gen tedavi stratejisi ile taşıyıcı sistem geliştiriyoruz. Laboratuvarımızda hatalı veya yanlış genleri düzeltmeye yönelik yöntemler üzerine çalışıyoruz. Geliştirilmek istenen gen tedavisine hakkında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Polen Koçak Denizci; “Çalışmalarımızda vücudun kendini iyileştirme sürecini desteklemek için çözümler bulmaya odaklanıyoruz. Bu doğrultuda da vücuttaki hatalı genleri düzeltmeye yönelik bir yöntem üzerine gelişim kaydediyoruz. Geliştirdiğimiz tedavi yanlış olan genleri bulup onları düzeltme amacını taşıyor. Böylece, hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olacak taşıyıcı bir sistem geliştirmeye çalışıyoruz. Bu taşıyıcı sistemle yalnızca DMD ve SSPE hastalığını değil cilt sağlığını iyileştirme ve vücutta hasar görmüş dokuları onarma gibi birçok alanda kullanılabilecek yeni tedavi yöntemlerini de planlıyoruz.” dedi. 

Bu yenilikçi taşıyıcı sistemleri geliştirerek, hastalıkların daha etkili bir şekilde tedavi edilmesine ve genetik bozuklukların düzeltilmesine yönelik çözümler sunmayı hedefliyoruz.