Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Hastalıkların Erken Teşhisi ve Etkili Tedavisinde Akıllı İlaç Bazlı ve Hedefe Yönelik Tedavi

Birçok tıbbi araştırma biyomühendislik, kimya ve tıbbın kesişim noktasında olup sağlık sektöründe önemli bir dönüşüm yaratma potansiyeli taşıyor.

Nanoteknoloji ve Biyomalzeme Laboratuvarı ile Biyoteknoloji Laboratuvarımızda, nanomalzemelerin özelliklerinden faydalanarak, hastalıkların eşzamanlı tanı ve tedavi edilmesine yönelik yenilikçi yaklaşımlar geliştiriliyor. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Ali Zarrabi, bu alandaki çalışmaları ile özellikle kanser, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıkların erken teşhisine, hızlı ve etkili tedavi yöntemleri bulunmasına katkı sağlamayı hedefliyor. 

Yapılan araştırmalar düşük maliyetli, özgün ve etkin biyomalzemeler geliştirmek üzere planlanıyor. Bu biyomalzemeler, klinik uygulamalarda fark yaratmak, hastalıkların daha erken evrelerde tanınmasına ve tedavi edilmesine ilişkin geliştiriliyor. Özellikle biyosensörler ve hasta başı test sistemleri üzerinde yapılan çalışmalar, hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesini ve tedavi süreçlerinin daha hızla başlatılmasını amaçlıyor. 

Doç. Dr. Ali Zarrabi yürüttüğü çalışmalara dair bilgi verirken şöyle konuştu; “Akıllı ilaç sistemleri ve hedefe yönelik tedavi yöntemleri üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Bu sistemler, ilaçların doğrudan hastalıklı bölgeye yönlendirilmesine dair tedavinin etkinliğini artırıyor ve yan etkilerini düşürmeye odaklanıyor. Ayrıca doku mühendisliği uygulamaları için üretilen fonksiyonel biyomalzemeler de tasarlanıyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesini arttıracak bu çalışmalar uygun maliyetle daha fazla insana ulaşma hedefiyle ilerliyor.”

Araştırmalar, yalnızca mevcut tedavi yöntemlerini geliştirmekle kalmayıp, sağlık sektöründeki önemli sorunlara çözüm önerileri sunmaya aday.