Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Kanser Tedavisinde ‘Savaşçı’ Hücreler Geliştiriyoruz

Çocukluk çağında kanser teşhisi konulan bireyler için farkındalık oluşmak ve bu noktaya vurgu yapmak adına her yıl 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü olarak kabul ediliyor. Lösemi diğer adıyla kan kanseri çocuklarda en sık görülen kanser türlerinden biri.

Moleküler Biyoloji, Genetik ve Protein Ar-Ge Laboratuvarımız bünyesinde çalışmalar sürdüren Dr. Öğr. Üyesi Ayca Z. İlter Tataroğlu, lösemi için kişiye özgü tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Yeni nesil hücresel tedavi üzerine çalışan Dr. Öğr. Üyesi Ayca Z. İlter Tataroğlu; “Aslında hastalardan elde ettiğimiz bağışıklık sistemi hücrelerini, kanser hücrelerini spesifik olarak tanıyan ‘savaşçı’ hücreler haline getirip hastaya geri vermek üzerine bir tedavi yöntemi geliştirmeyi hedefliyoruz. Projeyi, Liv Hospital Vadistanbul ve Virostem Biyoteknoloji ile iş birliği içinde yürütüyoruz. Geliştirdiğimiz çalışmada klinik düzeyde hastalara verilebilecek saflıkta savaşçı hücreler üretmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, 2030'a kadar dünyada çocukluk döneminde kansere yakalananların hayatta kalma oranını en az yüzde 60'a çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.