Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın 4 Şubat 2024 tarihinde yayınladığı raporda tahmini olarak 20 milyon yeni kanser vakasının görüldüğü ve 9,7 milyon insanın kanser sebebi ile hayatını kaybettiği ortaya koyuldu.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Ebru Nur Ay, dünyada giderek artan kanser vakaları ile bağışıklık sistemi üzerine yoğun çalışmalar yürütüyor. Moleküler Biyoloji, Genetik ve Protein Ar-Ge Laboratuvarımız ile İlaç Tasarım, Sentez ve Farmakoloji Laboratuvarımızdaki çalışmaları kapsamında bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserle mücadelede yeni yaklaşımlar geliştiriyor. Bilindiği üzere kanser hastaları için bağışıklık sistemi son derece önemli bir faktör. Bu sistemin bir parçası olan T hücrelerinin ise kanser hücrelerini tanıyıp yok etme yeteneğine sahip olduğu anlaşıldı. Dr. Öğr. Üyesi Ebru Nur Ay liderliğindeki çalışmalarla T hücreleri ile bağışıklık sisteminin uyarılmasına odaklanılıyor.
Hücre tedavisinin etkinliğini artırıcı yeni çalışmalar yapan Dr. Öğr. Üyesi Ebru Nur Ay şöyle konuştu; “Dünyada ve ülkemizde kanser vakaları giderek artıyor. Hedefe yönelik çalışmalarımızla potansiyel ilaç adayı moleküllerin bağışıklık yanıtını güçlendirerek kanser hücrelerine karşı daha etkili bir savunma oluşturmasını amaçlıyoruz. Daha önce yapılmamış bir ilaç formülasyonu üzerine odaklanmış durumdayız. Araştırmamız ile kanserle mücadelede kullanılan hücrelerin nasıl daha aktif hale getirebileceğini inceliyoruz.”
Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı daha güçlü ve etkin bir şekilde harekete geçirilmesini sağlayacak bu yeni bir tedavi yöntemini geliştirmeyi hedefliyoruz.