Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde Dr. Öğr. Üyesi Aslı Kutlu’nun danışmanlığında Moleküler Modelleme ve Biyoenformatik Ar-Ge Laboratuvarımızda nadir hastalıklara dair ilaç tasarımı için gerekli olan bilgi birikimi üretiliyor. Çalışmalarla bilgisayar ortamında hastalığı anlamlandırmak ve yeni tedavi yöntemleri geliştirmek için modelleme yapılıp, laboratuvar testlerine geçmeden önce fikir sahibi olunması amaçlanıyor.
Laboratuvarımızda, yeterli bilginin olmadığı bazı nadir hastalıklar hakkında bu hastalıkların nasıl oluştuğunu anlamak için bilgisayar kullanarak deneyler yapılıyor. Bilgisayar simülasyonları hastalığa neden olabilecek genetik değişiklikler ile ilgili bilgi almak için kullanılıyor. Burada hastalığa neden olan genetik değişikliklerin, vücuda nasıl bir zarar verdiği araştırılıyor.
Aslında kullanılan yöntemlerle, hastalığa yol açan genetik değişikliklerin yanı sıra proteinlerin birbirleriyle nasıl etkileştiği, nasıl çalıştığı ve ne yönde değiştiği de inceleniyor.
Tüm bu bilgileri kullanarak hangi genetik değişikliklerin hastalığa yol açtığı ve bu değişikliklerin vücudumuzdaki proteinleri nasıl etkilediği ortaya koyulmaya çalışılıyor. Böylece, nadir hastalıkların nedenlerini daha iyi öğreniyor ve tedavi yolları için zemin hazırlanıyor.
Nadir hastalıklar alanındaki ilaç tasarımı çalışmalarının yetersizliğini ve bu sebeple çalışmaların önemini vurgulayan Dr. Kutlu; “Nadir hastalıklar kapsamındaki çalışmalarımızda çok küçük parçaları yani atomları inceleyerek detaylı bilgiler toplanıyor. Bu bilgileri kullanarak nadir hastalıkların nasıl oluştuğunu anlamak üzerine çalışmalar yapılıyor. Elde edilen tüm bu bilgiler nadir hastalıklar için yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasına da zemin hazırlıyor.
Ayrıca çalışmalar ile bu alanda var olan bilgi birikiminin zenginleştirilmesine ve yetkin araştırmacılar yetiştirilmesine katkı sağlamak son derece kıymetli. Biyoenformatik yaklaşımlar ve güncel teknolojik altyapılar bu önemli katkıları üretebilmek için biz araştırmacılara ideal ortam sunuyor.”