İstinye Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şenol Pişkin’in yürütücüsü ve araştırmacısı olduğu “NeuroVascularHealth” adlı projesi, Horizon 2020 - Marie Sklodowska-Curie Actions - Individual Fellowship çağrısı kapsamında kabul edildi.
“Serebrovasküler ve Bilişsel Sağlığın Değerlendirilmesi İçin Makine Öğrenimini de Kullanarak Klinik Görüntüleme ve Hesaplamalı Simülasyon Verilerine ve Analizine Dayalı Yeni Mikro Biyomekanik Endeksler Üretme” başlıklı proje beyin hastalıklarını ortaya çıkaran mekanizmalara dair yeni bilgiler elde etmeyi; damar yırtılması ve inme gibi damar ve dokuya bağlı olan veya alzaymır, parkinson gibi bilişsel hastalıkların erken aşamada belirlenmesi ile hastalıkların önlenmesine yönelik çalışmaların hızlandırılmasını amaçlıyor.
Klinik tabanlı öğrenme yöntemleri kullanılması planlanan projede; taranmış hasta görüntüleri, hemodinamik özellikler ve türetilmiş indislerden faydalanılıyor. Bu alana dair bazı yenilikler de getirimeyi hedefleyen proje, hesaplamalı benzetim, model haritalama ve indirgeme yöntemlerinin uygulamalarını içeriyor ve hastalık mekanizmalarını da öğrenmeye dahil ediyor.
Uluslararası tanınırlığı yüksek ve dünya çapında en prestijli ödüllerinden birisi olarak kabul edilen bir fon olan Marie Sklodowska-Curie Individual Fellowhip’den 145.000 Euro destek alan proje, ileride gerçekleşecek uluslararası iş birlikleri ve proje başvurularında önemli bir destekleyici olarak da öne çıkıyor.
İstinye Üniversitesini temsilen danışman olarak Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un görev aldığı projenin kabulünden sonra gelen teklif üzerine İngiltere Leeds Üniversitesi ile ikili işbirliği kapsamında ortak çalışma yürütülmesi planlanıyor.