Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Şenol Pişkin, Özlem Elvan, Kaan Esen, Deniz Uzmansel ve Samir Donmazov ile gerçekleşitirilen multidisipliner bir çalışma 23. Ulusal Anatomi Kongresinde Şenol Pişkin tarafından sunuldu.

Kadavra Fetüste Böbreklerin 3 Boyutlu Rekonstrüksiyonu başlıklı bildiri, 14 Ekim 2023 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleşen 23. Ulusal Anatomi Kongresi’nde Şenol Pişkin tarafından sözlü sunum olarak sunuldu.

Anatomi laboratuarı envanterinde bulunan formalinle fikse iki fetüs (33 haftalık erkek ve 40 haftalık kız) kullanıldı. Fetuslerin radyolojik görüntüleri T2 ağırlıklı sekanslarla 1.5 Tesla MR sistemi ile elde edildi. Mühendislik işlemi olarak; DICOM formatında elde edilen görüntü kesitleri otomatik olarak boyandı. Kesitler böbreğin facies dorsalis, facies abdominalis kısımlarını ve arada kalan bazı kesitleri kapsamaktadır. Bu şekilde böbreklerin 3B şekli yakalandı.  Bu işlemden sonra boyanmış bütün böbrek kesitleri birleştirilerek 3B rekonstrüksiyon ile anatomik yapı ortaya çıkarıldı. Bu yöntemle iki boyutlu pikseller 3B voksellere (voxel) dönüştürüldü. Bu model kullanılarak böbreklerin boyut ve hacimleri ölçüldü.

Bu çalışma mühendislik ve anatomik vaka çalışmasını içeren multidisipliner bir çalışmadır. Bu tarz çalışmalar, hastada cerrahi öncesi, planlanan cerrahinin yönünü tayin etmede kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın devamında yüksek doğrulukta görüntü segmentasyonu elde edebilmek için bir yapay zeka yöntemi olan evrişimli sinir ağı kullanılması hedeflenmektedir.