Sağlık alanında yaşayan dijital gelişmeleri değerlendirmek adına “HospitalManager Çalıştayları”nın ilki İstinye Üniversitesi Vadi Kampüs Ana Yerleşke Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“Sağlıkta Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ Entegrasyonu” konu başlığı altında 8 Şubat 2025 Cumartesi günü yapılan çalıştaya; Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Liv Hospital Grup Koordinatörü & İstinye Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Hospital Manager Yayın Kurulu Üyesi Meri İstiroti, Hospital Manager Yayın Yönetmeni Oğuz Engiz ile çok sayıda katılımcı ve konuk katıldı.
Sağlık alanındaki teknolojik altyapı ve beraberinde getirdiği uygulamalardan söz edilen çalıştayın açılış konuşmasını Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci yaptı. Katılımcılara Türkiye’deki sağlık sistemi hakkında bilgi verirken değerlendirmelerde de bulundu.
“Dijitalleşmenin avantajını yaşıyoruz.”
İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, konuşmasında değişimin sürekliliğinden bahsederken yaşamın konforlu hale getirilmesi için hayatımıza giren teknoloji unsurlarını ve bununla birlikte yaşanan gelişmeleri de aktardı. Prof. Dr. Erkan İbiş; “Çok geniş yelpazede dijitalleşmenin avantajını yaşıyoruz. Aynı zamanda dijitalleşme sağlık hizmetlerin etkinliğinin artması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve verimliliğinin artışı gibi pek çok parametrede avantajlar sağlıyor. Ülkemizde de sağlık hizmetlerinde büyük değişimler yaşanıyor. Bugün e-Nabız Sistemi’ni hepimiz kullanıyoruz. Dijital takip ilaç sistemi, dijital sağlık verilerinin takibi gibi pek çok konuda önemli uygulamaları yaşıyoruz. Karşılaştığımız pek çok sorun da var. Bunların başında dijital okuryazarlık geliyor. Burada ise kamuya ve üniversitelere çok iş düşüyor.”
Liv Hospital Grup Koordinatörü & İstinye Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Hospital Manager Yayın Kurulu Üyesi Meri İstiroti çalıştay kapsamındaki konuşmasında geleneksel sağlığa erişim modelinin artık değiştiğine vurgu yaparak şöyle konuştu; “Her bireyin ihtiyaç duyduğu anda doğru teşhisi alabildiği, kişiselleştirilmiş tedavilerin yaygınlaştığı bir gelecek mümkün. Bugünkü amacımız da sürdürülebilir sağlık hizmet üretimi için teknolojiyi daha etkin kullanarak insan hayatını nasıl dönüştürebileceğimizi belirlemek ve sağlık hizmetlerini daha erişilebilir hale getirebilmek için çözüm yollarını paylaşmak.”
Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ
Çalıştayın açılış konuşmaları sonrasında Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, “Beden, sağlıklı yaşam ve teknoloji alanında giydiklerimiz. Yapay zekâ evreninde koruyucu ve iyileştirici giysiler ve yeni tasarım parametreleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci’nin moderatörlüğünde “Karar destek sistemlerinde yapay zekâ yazılımlarının rolü” oturumu düzenlendi. Acıbadem Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Tanzer Özdil, İstinye Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şenol Pişkin, Koç Sistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, WisdomEra CEO’su Dr. Levent Korkmaz, Memorial Bilgi Sistemleri Koordinatörü Kaan Öztuncer ile Güven Future Genel Müdürü Tolga Tuncer panelistler arasında yer aldı.
Dr. Öğr. Üyesi Şenol Pişkin, sağlık hizmetlerinde makine öğrenimi ve yapay zekâ üzerine çalışmalar ile Kontrol ve Robotik Laboratuvarımızda yürütülen XR, giyilebilir cihaz, sanal ameliyat, robotik ve uzaktan takip konulu projelere de değindi.
İkinci panelin moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı yaptı. “Sağlık sektörünün ödeyici paydaşları ile dijitalizasyonda neredeyiz, sektörü neler bekliyor” oturumda konuşmacılar arasında Eczacıbaşı Sağlık CEO’su ve DİSADER Başkanı Emin Fadıllıoğlu, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, Allianz Sigorta A.Ş. Direktörü Nedim Tarakçı, Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, MLP Care Bilgi Sistemleri Koordinatörü Gürkan Cağlıoğlu bulundu.
Çalıştayın son oturumu ise “Sağlık hizmetleri üretenlerin yapay zekâ destekli programlardan beklentileri” üzerine gerçekleşti. Moderatörlüğünü Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş’in yaptığı panelde, Bilim İnsanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Liv Hospital Vadi Beyin Cerrahisi Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı Dr. Çağrı Canbolat, Koç Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Baran Balcan, MLP Care İş Analist Müdürü & Hemşirelikte Bilişim Derneği Başkanı Dr. Nuran Aydın, MLP Care Hasta Bakım Direktör Yardımcısı Ebru Dönmez, Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Mustafa Şahin, Acıbadem Sağlık Grubu Misafir Hizmetleri Direktörü Levent Civan Uncu, MLP Care Misafir Hizmetleri Direktörü Tülay Aydın, İstinye Garage / MLP Care Dijital Dönüşüm Direktörü Ersan Biçkioğlu ve Siemens Healthineers Dijital ve Otomasyon Müdürü Onur Ağuş yer aldı.