Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarları

Bitki Biyoteknolojisi ve Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı (2B11)

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Lisans uygulama dersleri ve araştırma projeleri için kullanılmakta olan Bitki Biyoteknolojisi ve Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı, bitkilerin in vitro şartlara aktarılarak doku kültürü yöntemleriyle (bitki doku kültürü, hastalık semptomları göstermeyen, sağlıklı, rejenerasyon yeteneğinde olan ana bitkilerden elde edilecek bitki parçalarının aseptik şartlarda, yapay besi yerine aktarılarak, kontrollü ışık ve sıcaklık şartlarında çoğaltılmasını mümkün kılan teknolojidir) çoğaltıldıkları ve bitki biyoçeşitliliğinin korunması amacıyla uygulanan, bitki doku kültürü temelli teknolojiler olan yavaş büyütme ve kriyoprezervasyon çalışmalarının yürütüldüğü araştırma ve eğitim laboratuvardır. Alanında uzman öğretim üyeleri ile birlikte çeşitli araştırma ve öğrenci projeleri yürütülmektedir.

Donanım: Dikey akımlı Laminar akım kabini, inkübatör (Etüv), bitki büyütme kabini, sterilizatör (Pens vs için) x2, PZR Cihazı, yatay ve dikey elektroforez jel tankları, su banyosu, mikroskop, santrifüj, buzdolabı, mikrodalga fırın, hassas tartı, manyetik karıştırıcı, pH metre, mikropipet seti, Jel görüntüleme cihazı, mini spin, homojenizatör.

Moleküler Biyoloji Laboratuvarı (1B10)

Moleküler biyoloji laboratuvarı, temel ve ileri moleküler tekniklerin uygulandığı, güncel araştırmaları yakından takip edebilecek yüksek teknolojiyi barındıran olanakların yer aldığı eğitim ve araştırma laboratuvarıdır. Laboratuvarımızda genel moleküler biyoloji ve genetik teknikleri olan; DNA, RNA ve protein izolasyonu ve karakterizasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu (PZR), eş zamanlı PZR, jel görüntüleme, western blot ile protein tayini gibi temel MBG uygulamalarının yanı sıra, ileri genomik ve proteomik çalışmalar da gerçekleştirilmektedir. Lisans uygulama dersleri, bitirme projeleri veya TÜBİTAK ve BAP destekli araştırma projeleri bu laboratuvarımızda yürütülmektedir. Temel araştırma konuları arasında; moleküler kanser, ilaç direnci ve tasarımı, immünoloji ve nadir hastalıklar, gen ifade mekanizmaları, protein mühendisliği uygulamaları sayılabilir.

Hücre kültürü çalışmaları için ayrı bir steril çalışma alanı bulunan moleküler biyoloji laboratuvarımız konusunda uzman kadrosu ile ulusal ve uluslararası bir çok projeye ev sahipliği yapmaktadır.

Donanım: PZR cihazı (Thermal Cycler), dikey akımlı laminar flow kabin, inkübatör (etüv),yatay ve dikey jel elektroforez tankları - Güç kaynağı, jel görüntüleme cihazı, su banyosu, mikroskop , santrifüj, buzdolabı, mikrodalga fırın, hassas tartı, manyetik karıştırıcı, mikropipet seti, mini-spin, vorteks.